Odyometri Nedir

Hastadaki işitme fonksiyonlarının ölçüldüğü ve bu sayede işitme bozukluğunun tanı ve tedavisinde kullanılan testlere verilen isimdir. Bir diğer deyişle, kulak ve duyma ile alakalı tüm testlere odyometri denir.

Odyometrik Testler Neden Uygulanır?

İşitme kaybı, kulak iltihapları, genel veya kalıtsal hastalıklar, çeşitli yaralanmalar, yaşlılık gibi sebeplerden meydana gelebildiği gibi, dışkulak, ortakulak, içkulak, işitmeye bağlı sinirler veya merkezi sinir sisteminden birinde veya birkaçındaki fonksiyon eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Ancak işitme ile ilgili problemler, teknolojinin de yardımıyla kolaylıkla çözümlenmektedir.

Odyometrik Muayene

Yukarıda belirtilen türde bir sorun karşısında, tanı ve tedavi sürecinde erken teşhis hayati önem taşır. Bu sebeple, kapsamlı bir inceleme ve iyi bir tedavi konusunda titiz davranmak gerekir. Kısacası odyometrik tedavilerde en iyi hizmet, en kaliteli inceleme araçları ve iyi bir hastane seçimi de, süreçte büyük rol oynar.

Bir diğer yandan, sebebi bilinemeyen işitme kayıpları da sık karşılaşılan durumlardandır. Aşamalı veya ani işitme kayıplarını önlemenin en önemli yolu, düzenli olarak odyometri testleri yaptırmaktır.

Odyometrik Testleri

İşitme kaybı, sebebi, hasar derecesi, işitme kaybının tipi teşhis edildikten sonra, buna uygun tedavi belirlemek hem tedaviyi kolaylaştırır hem de işitme kaybının artmasının önüne geçer. Bu testler:

Saf ses odyometrisi: Kulakların duyabildiği minimum ve maksimum ses şiddetini belirlemede yardımcı olan testlerdir. Hasta ile odyometrist arasında interaktif şekilde ilerler, odyometrist hastaya sesten yalıtılmış bir ortamda ses dalgaları gönderir ve hatta bu sesleri duyduğu takdirde elindeki butona basar. Hava yolu ölçümleri ile kulak kepçesinden başlayıp beyinde sonlanan ses süreci hakkında bilgi verir. Kemik yolu ölçümlerinde, kulaktan başlayan bir süreç kontrol edilir.

Timpanometri: Dış kulak yolum takılan bir alet ile ölçülmesi demek olan timpanometri orta kulak basımcını ölçmeye yarar.

Stapes Refleksi Ölçümü: Üzengi kemiği olarak bildiğimiz stapesin titreşimleri bu sistem sayesinde kulağa takılan bir prob aracılığıyla gerçekleşir.

Beyinsapı Cevaplı Odyometri: Sese karşı iç kulağın ve beyinsapının verdiği tepkileri elektriksel dalgalar olarak ölçen sistemdir. BERA veya ABR olarak da bilinen ve işitme hakkında kapsamlı bilgi veren bu testin uygulanması ve değerlendirilmesi, tecrübe gerektirir.

Neden Odyometriste Gitmeliyim?

İşitme organımız, gün içinde farklı dozlarda ve farklı şiddetlerde seslere maruz kalmaktadır. Özellikle yoğun şehir yaşamında, işitme problemlerinin anlaşılması için kapsamlı bir odyometri kontrolünden geçmekte fayda vardır. Unutmamalıyız ki, erken tanı ve teşhis, odyometrik tedavilerde birincil öneme sahip faktördür.